Vandring Sejlads Cykling Ridning Motion Tema
Rundtur vandring
Luk
Gem
Asnæs - Grevinge
 
Længde 13 km - ruten er skiltet
Download rute til gps udstyr (GPX filformat) / Tegnet rute
Asnæs kirke på den gamle kystskrænt
"Kultur langs fjordbredden" Asnæs - "gudernes næs" og Grevinge. Byerne ligger på sydskråningen af den gamle Lammefjord og har spor langt tilbage i historien. Turen berører kulturhistorien, landskabet og kunsten.

Asnæs Kirke

Kirken er en romansk kampestenskirke fra omkring 1140. Den er indviet af Olaf den Hellige, som er afbilledet i Højby Kirke, hvor han sejler om kap med sin broder Harald Haarderaade om Norges trone. I modsætning til den billedrige Højby Kirke, står kirkerummet helt rent i den hvide kalk med undtagelse af indvielseskors. Kirkerummets romanske buer er bevaret og de hvide vægge lader det smukke gamle kirkeinventar, hvoraf meget er fra 1500-tallet, komme til ære og værdighed. Krucifikset over døbefonden er fra 1175 og meget fint billedskærearbejde. I kirkens sydmur er der indmuret en kultsten fra bronzealderen med hjulkors og skålgruber. Stenen vidner om kultiske handlinger for mere end 3000 år siden.

 

Stormandsgården ved Asnæs Kirke

Lige vest for kirken lå stormandsgården. Nordvestsjælland er rigt besat med spor af middelalderlige stormandsgårde i tilknytning til kirkerne. Gården formodes at være bygget i 1100-tallet af en stormand, som havde indflydelse på kirkebyggeriet. Gården omtales i Roskildebispens Jordebog i 1370.  I dag ses de to kælderfundamenter, som blev udgravet allerede i 1904 og 1929, hvor man ikke var opmærksom på muligheden af at aflæse spor efter tilhørende træbygninger i tilknytning til de tykmurede forsvarsbygninger. Se også tur 120 om Borren og Næsholm.

 

Ulvborgens Historiske Værksted

Ulvsborgens Historiske Værksted tager udgangspunkt i Danmarkshistoriens urolige tid mellem vikingetiden og den tidlige middelalder. Det er netop tiden, hvor mange stormandsgårde skyder frem. Det historiske værksted har allerede fået opført hovedhuset til en sådan stormandsgård, der danner rammen om stedets mange aktiviteter. Stedet er under stadig opbygning og udvikling.

 

Grevinge Kirke

Kirken er en romansk kampestenskirke opført ca. 1165. I 1400-tallet blev kirken forlænget og tilført kapel i munkesten, mens våbenhus, sakristi og tårn blev tilføjet i 1500-tallet. Et sagn fortæller, at trolde brød ned om natten, hvad håndværkerne byggede på kirken om dagen. Håndværkerne bad Gud om hjælp, og en jernstang voksede op af jorden, hvor de nu kunne bygge i fred for troldene, da det var et helligt sted.

På en frise af granitkvadre i tårnets nordvæg sidder en sten med et tydeligt håndtegn. Endnu en sten med håndtegn er indmuret i granitvæggen på kirkens østgavl. Begge sten sidder ca. 3.5 meter oppe mod det højre hjørne. Over håndens fem fingre ser man fire streger – i alt ni. Det antal måneder der går fra undfangelsen til fødslen. Her er der formentlig tale om genfødslen, da håndstenene er fundet i forbindelse med bronzealdergrave. Hånden anses også som et magtsymbol, der råder over liv og død. Vi kender det fra politiets logo.

 

Kultdyrkelse i bronzealderen

Egnen omkring Grevinge har - bortset fra Bornholms klippeflader - budt på de rigeste fund af helleristninger med billeder på fra bronzealderen. Ligesom der i Annebjerg skov er en koncentration af sten med skålgruber (se tur 121). Mest kendt er Engelstrupstenen, som rummer en pragtfuld fortælling om festligholdelsen af en båd, der skal søsættes. Den blev fundet i et stengærde ved Engelstrup for mere end 100 år siden. Ligeledes er der fundet flere sten med skibsbilleder og én med spiralornamentik. Der er stadig mulighed for at finde ”nye” helleristninger på sten i gærder og mure. Hold øjnene åbne!

 

Odsherreds Brandmuseum

For enden af Industrivangen finder du Brandmuseet, der har Sjællands største samling af veteranbrandbiler og andet materiel, der hører redningstjenesten til. Alt er udstillet i en rummelig bygning, der på bedste vis giver mulighed for at gå på opdagelse i alle drenges drømmeunivers.

 

Odsherreds Kunstmuseum

Midt i Asnæs ligger Odsherreds Kunstmuseum, Hvide Hus. Samlingernes tyngdepunkt ligger omkring 30-ernes landskabsmalere som Lauritz Hartz, Karl Bovin, Viggo Rørup og Kaj Estrup m. fl. Museet har en omfattende samling af Odsherreds kunst før og nu, der vises ved særudstillinger og skiftende ophængninger. Sigurd Swane er alene repræsenteret med over 500 værker. Museet driver også Malergården i Plejerup, se rute 134 ”Swanernes Landskab”.

 

Huset i Asnæs

”Huset” er stiftet af en gruppe kunstnere i 1973 fra den tidligere Dragsholm kommune og drives fortsat af lokale kunstnere. ”Huset” er et samtidsgalleri med skiftende udstillinger indenfor maleri, skulptur, grafik og kunsthåndværk af lokale, anerkendte kunstnere – med stænk af gæsteudstillere.


Tjek før du går

Turen er omtalt i "Vandringer i Odsherred" og indtegnet på det medfølgende kort.

DEL |
 
AKTUELT ..VIS ALLE
Sjællandsleden - 1.000 km vandrerute

Lige nu er tiden til at planlægge forårets vandreture. En mulighed er vandring på Sjællandsleden. Sjællandsleden er et system af vandreruter af regional betydning på Sjælland, Møn og Lolland-Falster. ...

Mere tekst
Jan Woollhead / Webmaster team